Kauko Kaaresoja – Maalauksia

Kauko Kaaresoja

01.10. – 20.10.2024

Esittely

Kauko Kaaresoja
Maalauksia
1.10. – 20.1.2024

Abstraktiot syntyvät kohdallani hyvin spontaanisti ja itsestään. Pohjana voi olla luonnon kokemus tai valmiit kuvat. Taiteeni taustalla on kamppailua varsinkin musiikin kanssa. Kun sävelasteikko on 12- osainen, ovat myös tärkeimmät värit samantapaisella skaalalla P, PS, SP, S,VS, SV, V, VK, KV, K, KP, PK. Jos näitä värejä tummennetaan tai vaalennetaan, päästään tavallaan oktaavin verran tummempaan tai vaaleampaan suuntaan. Värien ja sävelien yhteyttä ei ole pystytty muuten todistamaan. Jotkut ihmiset näkevät kyllä tietyt musiikit ja sävelet väreinä kyseessä on synestesia-niminen ilmiö. Itse en näe säveliä värillisinä, olen kuitenkin ajatellut että sävel C voisi olla punainen.

Värien ajattelu tällä tavalla alkoi jo nuorena taideopiskelijana. Olen toki soittanutkin itse pianoa, mutta musiikin maailma on on aivan toisenlainen kuin visuaalinen maailma. Toki musiikki voi visualisoida asioita.
Olen pohtinut myös alitajunnan osuutta taiteeseen. Lopulta syvimmät visiot tulevat uniin ja alitajunnasta.
Eräs toimittaja Hämeenlinnassa otsikoi, että teen unistani taidetta. Hän ymmärsi viestini väärin. Selitin vain, että taide on lopulta alitajunnan tulos, mitä unetkin ovat. Aloin nimittää jonkun aikakauden kuvataidettani; abstrakti surrealismi.

Aivan viime vuosien kokeilut ovat syntyneet valokuvieni pohjalta. Olen käyttänyt 6×7 koon kameraa ja kuvannut maisemia. Nämä maalaukset ovat syntyneet valokuvan ja luonnostunnelman yhteisvaikutuksesta.
Abstraktien kuvien kompositioon ( sommitteluun ) olen hakenut myös tukea netin runsaasta tarjonnasta.
Musiikin englanninkielinen sana onkin juuri composing, eräänlaista sommitteluahan varmaan säveltäminenkin on, mitä olen aivan vähän yrittänyt harrastaa.
Esittävän kulttuurin tuotteet niveltyvät toisiinsa siten, että musiikki ja sanat ja runot sulautuvat yhteen samoin sanat ja kuvat, kuten jo edellä esitin, niin musiikki ja kuvat eivät suoranaisesti nivelly toisiinsa suoraan, mutta mielikuvissa kyllä. Kun katsoo kuvaa ja ummistaa silmänsä, voi kuulla mielessään soiton.

KAUKO KAARESOJA

SP: ART@ICON.FI

Teokset

  • Kauko Kaaresoja - Heijastuksia

Näyttelypaikka

Galleriatila on 56 neliömetriä, kaksi suorakaiteen muotoista tilaa, pituussuunnassa katuun nähden. Ikkunat etelään päin, hyvin valoisa.

Reittiopas

Klikkaa karttaa suunnitellaksesi reitti