Fibers of the Universe
ryhmänäyttely
09.05. – 28.05.2023Esittely
Maapallo on muuttumassa elinkelvottomaksi, jossa ihmiskunta kamppailee selviytyäkseen. Näyttely tutkii ihmisyyttä ja sitä, miten voimme luoda parempaa ja uudenlaista ympäristö ihmisille elää. Näyttelyssä havainnollistetaan taiteen keinoin kuinka pienet asiat voivat vaikuttaa koko universumiin ja miten jokaisella valinnallamme on merkitystä. Olemme neljän nuoren taiteilijan ryhmä ja pidämme näyttelyn galleria Pirkko-Liisa Topeliuksessa toukokuussa 2023. Meidät yhdistää tavoitteemme ja näkemyksemme tavanomaisuuden rikkomisesta. Haluamme kehittää ja luoda jotain yllättävää, ajatuksia herättävää. Täydennämme toisiamme omien erikoisosaamiskenttiemme kautta, ja tahdomme näyttelyssämme tutkia ihmisyyttä, ekologista kulutusta, ja loputonta avaruutta. Inspiraatio näyttelyyn lähti nykymaailmantilasta sekä olosuhteista, joissa elämme. Mitä pieniä asioita voisimme muuttaa, jotta maapallomme olisi parempi paikka elää? Näyttelyn tarkoitus on myös tuoda iloa ja väriä ihmisten elämään vaikeiden vuosien jälkeen, suuren muutoksen keskellä.
Termi “universumin kuidut” ei ole yleisesti käytetty tai hyvin määritelty tieteellinen käsite. Se voi viitata useisiin eri asioihin riippuen kontekstista sekä termiä käyttävän henkilön näkökulmasta. Esimerkiksi fysiikan yhteydessä kuidut voisivat viitata aineen perusrakennuspalikoihin tai aika-avaruuden rakenteeseen. Matematiikassa kuidut voivat viitata geometrisiin tai topologisiin rakenteisiin, jotka muodostavat tietyn tilan. Yleisesti ottaen termi “universumin kuidut” on metaforinen tai runollinen ilmaisu.
Katharina Schmidt on suomalais-saksalainen taiteilija, joka tekee maalaustaidetta ihmisyyden perustavista kysymyksistä ja yhteiskunnan arvorakenteista. Hänen näyttelykokonaisuutensa pysähtyy nykypäivän olemassaolon kysymysten äärelle sekä esittelee miten niitä voidaan kuvata avaruudeellisten ilmiöiden kautta.
Krista Virtanen on vaate ja -tekstiilisuunnittelija, joka pyrkii löytämään uudenlaisia ratkaisuja tekstiilin ja tuotannon elinkaareen. Suunnittelijana hän ajattelee tuotesykliä heti ensimmäisestä käyttöpäivästä viimeiseen käyttöpäivään tinkimättä visuaalisesta kokonaisuudesta. Hän on suunnittelija, joka ei pelkää ottaa askelta uusissa tai tuntemattomissa tilanteissa. Näyttelyyn hän tuo kokeellisimpia teoksia, joissa kokellaan tulokulmaa voiko kolmiulotteinen vaate olla samaan aikaan taideteos, jonka voi laittaa katosta tai seinästä roikkumaan, mutta myös pukea päälleen. Krista oli kilpailja vuoden 2023 Muodin huipulle-ohjelmassa ja opiskelee tällä hetkellä maisteriaan Aalto-Yliopistossa.
Markus Aejmelaeus ja Sofia Etholén toteuttavat taiteellista työtään taikamake-brändin kautta ja valmistavat uniikkeja asusteita kierrätysnahasta sekä käsityönä tehtyjä koruja. Teoksia nähtävissä muun muassa 23.11.2022 Trendilehdessä Erika Vikmanin päällä. Markus oli kilpailja vuoden 2023 Muodin huipulle-ohjelmassa.
Näyttelypaikka
Galleria
Galleriatila on 56 neliömetriä, kaksi suorakaiteen muotoista tilaa, pituussuunnassa katuun nähden. Ikkunat etelään päin, hyvin valoisa.